Universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid

WO Rechtsgeleerdheid (bachelor)

Wanneer je aan niet-rechtenstudenten vraagt of zij een typische rechtenstudent kunnen omschrijven. Dan krijg je vaak antwoorden als: arrogant, corporaal, harteloos, irritant en altijd met hun CV bezig. Natuurlijk is dit niet zo, maar je moet wel een beetje met je ellebogen kunnen werken en je CV willen vullen. Zonder een mooi CV en een uitgebreid netwerk kom je er namelijk niet en is juridisch adviseur het hoogst haalbare. De bachelor Rechtsgeleerdheid is een behoorlijk brede opleiding en je doet hierdoor veel maatschappelijke kennis op. Je leert het recht wetenschappelijk te bestuderen, maar het ook in de praktijk toe te passen. Wanneer kun je bijvoorbeeld een schadeclaim verwachten? En wanneer heb je de wet overtreden? Mag je deze tekst bijvoorbeeld klakkeloos overnemen? Om juridische vraagstukken op te lossen heb je niet alleen kennis van wetten nodig, maar ook bepaalde vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan analyses maken, argumenteren en betogen schrijven. Er bestaat ook een deeltijdopleiding Rechtsgeleerdheid.

Wat kun je worden na de opleiding Rechtsgeleerdheid?

Als afgestudeerde jurist vind je werk in het bedrijfsleven, bij banken, de overheid, vakbonden, consumentenorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers- en werknemersverenigingen, bedrijfsverenigingen en het onderwijs. Je kunt ook als docent aan de universiteit werken en tegelijkertijd promotieonderzoek doen. Wil je later advocaat, rechter of officier van justitie worden? Oftewel, één van de togaberoepen uitvoeren. Dan moet je na je bacheloropleiding een master volgen die je 'civiel effect' verschaft. Wil je advocaat worden, dan ben je hierna nog drie jaar aan het studeren en zes jaar wanneer het beroep van rechter of officier van justitie je aanspreekt.

Studieprogramma Rechtsgeleerdheid

Het propedeusejaar van de opleiding heeft een algemeen en oriënterend karakter. Je leert verschillende rechtsgebieden kennen; strafrecht, jeugdrecht, staatsrecht, bestuursrecht, sociaal recht, verbintenisrecht en internationaal recht. Ook krijg je een inleiding in het Nederlandse rechtssysteem evenals een kennismaking met wetboeken en juridische begrippen. Je leert het recht wetenschappelijk te bestuderen, maar ook hoe je het in de praktijk kunt toepassen. Daarbij ontwikkel je juridische en academische vaardigheden, zoals het leren interpreteren en analyseren van uitspraken, discussiëren en argumenteren. En je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek opzet en uitvoert, maar je traint ook je pleitvaardigheden en je schrijft juridische stukken. In het tweede en derde jaar van de opleiding verdiep je je kennis met meer specialistische vakken en volg je een minor, aan je eigen of een andere faculteit of universiteit - in Nederland of in het buitenland. Je sluit de bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Soms is er ook een stagemogelijkheid. Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Laws (LLB) voeren.

Specialisaties Rechtsgeleerdheid

Per universiteit kun je verschillende specialisaties kiezen die er vervolgens ook weer anders uitzien. Denk aan richtingen als Nederlands recht, bedrijfsrecht, bestuurskunde, burgerlijk procesrecht of arbeidsrecht. Ook publiekrecht en privaatrecht behoren tot de mogelijkheden.

Ben jij geschikt voor rechten?

Ben je geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en hou jij van regels? Beheers je de Nederlandse taal uitstekend en vind je het leuk om lange lappen tekst nauwkeurig door te nemen? Denk dan eens aan een studie Rechtsgeleerdheid! Kun je daarnaast goed analyseren, adviseren en overtuigen en ben je kritisch, integer en nieuwsgierig? Dan heb je alles in huis wat je als student Rechten nodig hebt.

Master in rechten

Ben jij op zoek naar een masteropleiding aan een universiteit in Nederland? Wil jij je academische- en onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen? Een masteropleiding in het recht is een goede investering in je toekomst. Heb jij interesse? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een master Rechtsgeleerdheid, een master Internationaal en Europees Recht, een master Fiscaal & Notarieel recht en een master Criminologie.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Rechtsgeleerdheid, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Global Law en Law in Society bijvoorbeeld.

Defensie
Rechtsgeleerdheid Rechtsgeleerdheid
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Laws (LL.B.)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor Rechtsgeleerdheid niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor deze opleidingen hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleiding Rechtsgeleerdheid geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Rechtsgeleerdheid aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Rechtsgeleerdheid in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Rechtsgeleerdheid
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Een studentenvereniging is een must.
  • Zoek een bijbaan in de rechten.