Universitaire opleiding Sociologie

WO Sociologie (bachelor)

Waarom belanden bepaalde groepen jongeren in de criminaliteit? Welke trends en oorzaken zijn zichtbaar rondom migratievraagstukken? Wat zijn de oorzaken van sociale ongelijkheid tussen mensen en wat is daaraan te doen?

Voer voor sociologen

Sociologen gieten hun interesse in de mens in een wetenschappelijke vorm en koppelen daar lastige vraagstukken aan. Want door gedrag van de mens, maar ook door politieke en technologische invloeden ontwikkelen samenlevingen zich constant. Tijdens de universitaire bachelor Sociologie leer je deze ontwikkelingen op een wetenschappelijke manier te bestuderen. Je onderzoekt onder meer hoe deze ontwikkelingen kunnen ontstaan, waarom ze ontstaan en hoe je beleidsoplossingen bedenkt om ze te beïnvloeden.

Wat kun je worden na de opleiding Sociologie?

Werken kun je bij een onderzoeksbureau, als adviseur of beleidsmedewerker bij de overheid. Maar ook kun je solliciteren naar functies als data-analist of journalist. Daarnaast zijn er banen bij onderwijsinstellingen, culturele instellingen, woningbouwverenigingen en in de gezondheidszorg. Je kunt ook docent worden, maar hiervoor moet je na je master nog een eenjarige lerarenopleiding volgen waarmee je je eerstegraads lesbevoegdheid haalt.

De inhoud van Sociologie

In het begin van de opleiding maak je vooral kennis met het vakgebied van de sociologie. Je verkent sociologische theorieën en je krijgt de basis van psychologie, economie, recht, statistiek, politicologie en organisatiekunde. Ook ga je werken aan skills als analyseren, presenteren en onderzoeken. Als tweedejaars ga je dieper op de inhoud in en je bouwt voort op het eerste jaar. Je bestudeert bijvoorbeeld maatschappelijke vraagstukken omtrent migratie en integratie en rijkdom en armoede. De specialisatierichtingen verschillen per universiteit. In het derde jaar kies je een minor. Deze geeft je de mogelijkheid je kennis te verbreden bij een andere opleiding of universiteit. Je sluit je bachelor af met een scriptie over een zelfgekozen onderzoek. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Specialisaties Sociologie

Na het eerste jaar kies je voor een specialisatie en onderzoek je complexe vraagstukken. Denk aan specialisaties als jeugd, ouderen, vluchtelingen, onderwijs, zorg, werk, toerisme of criminaliteit.

Ben jij goed in?

Kijk je elke dag het nieuws? Vind je het leuk om maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken? En wil je de samenleving beter snappen? Dan is een opleiding Sociologie of Interdisciplinaire sociale wetenschap aan jou besteed! Daarnaast is het een pré om een kritische denker, netwerker en analist te zijn. En om je goed te kunnen inleven met het nodige omgevingsbewustzijn.

Na een bachelor komt een master

Ben jij na het behalen van je bachelordiploma nog niet uitgeleerd? Je kunt daarna nog een master opleiding gaan doen. Bekijk welke masters sociologie en masters psychologie er allemaal zijn.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Sociologie, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Interdisciplinaire sociale wetenschap, Global Responsibility and Leadership en Personeelwetenschappen.

Defensie
Sociologie Sociologie
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Voor Sociologie maakt het niet uit welk profiel je kiest. Soms worden de lessen volledig of deels in het Engels verzorgd. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Voor de toelating kunnen universiteiten aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

De opleiding Sociologie heeft geen numerus fixus. Bij een numerus fixus laten universiteiten een beperkt aantal studenten toe. Voor de opleidingen op deze pagina geldt dus de 'normale' deadline van 1 mei, dus zijn geen fixus-opleidingen. Bekijk welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben.

Wanneer jij Sociologie in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de sociologieopleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding Sociologie wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding Sociologie? Schrijf je dan in voor de inschrijfddatum, want anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Sociologie
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging is goed voor je netwerk.
  • Neem een bijbaan in de lijn van je opleiding.