Universitaire opleiding Econometrie en Operationele Research

WO Econometrie en Operationele Research (bachelor)

Tijdens de studie Econometrie en Operationele Research (OR) leer je wiskundige en statistische berekeningen te gebruiken om lastige economische en bedrijfskundige problemen op te lossen. Middels wiskunde met statistiek, informatica en economie kun je deze problemen inzichtelijk maken en oplossingen aandragen en processen optimaliseren of efficiënter maken.

Wat ga je doen?

Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van het effect van file-verkeer, het bepalen van een efficiëntere logistieke planning of hoe we het aantal werklozen of de vervuiling kunnen terugdringen. Als je je hebt gespecialiseerd in verzekeringswiskunde dan kun je verzekeringen voor auto-, brand- of aardbevingsschade gaan berekenen.

Wat kun je worden na de opleiding Econometrie en Operationele Research?

Afgestudeerde econometristen vinden een baan bij ministeries, multinationals, banken, gemeenten, verzekeraars, onderzoeksbureaus, vermogensbeheerders, pensioenverzekeraars, logistieke organisaties of energiebedrijven. Ze werken dan vaak als data scientist, developer, data adviseur, trader, programmeur, data beheerder of consultant. Voorbeelden van organisaties waar veel econometristen werken zijn De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau, Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau. Uiteraard behoort een wetenschappelijke carrière binnen de universiteit ook tot de mogelijkheden.

De vakken binnen Econometrie en Operationele Research

Tijdens het eerste en het tweede jaar doe je veel basiskennis op van kansrekenen, macro-economie, lineaire algebra, statistiek en wiskunde. Je gaat ook werken aan je communicatieve vaardigheden. In het tweede en het derde jaar diep je je theoretische kennis verder uit, kies je een specialisatie, volg je keuzevakken of ga je een semester studeren in het buitenland en schrijf je je scriptie.

Specialisaties Econometrie en Operationele Research?

Je kunt kiezen voor een minor binnen de opleiding Econometrie, maar ook kun je kiezen voor een minor buiten de faculteit, een stage, of een periode in het buitenland. In het tweede jaar van de studie kies je voor een specialisatie. Zo kun je kiezen voor Operations research, waar je dieper naar logistiek gaat kijken. Hoe kun je bijvoorbeeld de Noord-zuidlijn goed aan laten sluiten op de treinen en andere metrolijnen? Bij Wiskundige econometrie ga je onderzoeken wat de effecten zijn van prijsverhogingen. Een verhoging met 1 cent kan soms drastische gevolgen hebben op de verkoop. En bij Actuariaat richt jij je op pensioenstelsels en verzekeringen. Waarom korten pensioenfondsen op jouw uitkering? En wat zijn de exacte gevolgen van zo'n pensioenkorting?

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Vind je wiskunde leuk en wil je dat vak combineren met economie? En houd je ervan om te puzzelen met cijfers? Dan is een studie Econometrie iets voor jou! Verder is het een bijkomend voordeel als je ook kritisch kunt denken, accuraat bent en goed kan analyseren.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld een master Econometrie.

Wij hebben het hier over de opleiding Econometrie en Operationele Research, maar er zijn ook aanverwante universitaire opleidingen: Econometrie en Actuariële Wetenschappen.

Defensie
Econometrie en Operationele Research Econometrie en Operationele Research
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands en/of Engels

Alle profielen geven jou toegang tot de opleidingen Econometrie en Actuariële Wetenschappen, alleen bij de profielkeuze C&M, E&M en N&G dien je wel wiskunde B te kiezen in je pakket. Voor de meeste opleidingen is Engels belangrijk. Sommige universiteiten geven de opleiding zelfs volledig in het Engels. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen aan hbo'ers.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B
Economie & Maatschappij met wiskunde B
Natuur & Gezondheid met wiskunde B
Natuur & Techniek ja

Voor sommige universitaire opleidingen is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven. Econometrie en Operationele Research is nergens meer een numerus fixus opleiding. De uiterste aanmelddatum voor deze studie is 1 mei. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten. De andere universitaire opleidingen, die op deze pagina worden beschreven, kennen ook geen numerus fixus.

Wanneer jij de universitaire opleiding Econometrie en Operationele Research in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Kies jij voor een economische universitaire opleiding, dan dien jij je voor de inschrijfddatum aan te melden, want daarna vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Econometrie en Operationele Research
  • Ben jij een regelneef?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.